10% OFF ON PLENT BEAUTY CARE PRODUCTS (NO BUNDLES) WITH CODE: PBC10

Wat is het verschil tussen een vegetariër, veganist en andere vormen?

Wat is het verschil tussen een vegetariër, veganist en andere vormen?

vega

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN VEGETARIËR EN VEGANIST EN DE ANDERE VORMEN 

Er zijn inmiddels heel veel verschillende soorten van Veganisme. De ene vorm is strenger of meer hardcore dan de ander.

Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis of alleen gevogelte. Of allemaal niet. En dat is nog simpel. Je ziet ook extremere ‘vega-stijlen’. Sommige mensen eten bijvoorbeeld geen honing omdat de bijen daar zo hard voor moeten werken. Hieronder een overzicht van de verschillende varianten vega's. 

De meeste mensen horen vaak de termen vegetariër en veganist voorbijkomen. Maar soms is het lastig om eenvoudig aan de kunnen geven wat het verschil tussen deze twee termen is. Het heeft te maken met een bepaalde manier van eten. En er zitten kleine maar wel degelijk verschillen tussen een vegetariër en een veganist.

Wat eet een vegetariër?

We kunnen beter de vraag stellen, wat eet een vegetariër niet? Een vegetariër eet eigenlijk niks dat van een gedood dier afkomt. Een vegetarier eet dus geen vis, vlees of andere producten waarin ‘resten’ van het gedode dier verwerkt worden. Gelatine wordt vaak gebruikt in drop of snoep. Dit eten vegetariër vaak ook niet, omdat gelatine van dierenbotten gemaakt wordt. Ook verschillende soorten kazen worden niet gegeten omdat het kalfsstremsel kan bevatten. Echter worden producten zoals kazen en gelatine niet door iedere vegetariër bewust niet gegeten. Ze zijn bewuster bezig om geen vlees en vis eten.

Een vegetariër is eigenlijk hetzelfde als een lacto-ovo-vegetariër. Dit betekent namelijk dat ze geen vlees of vis eten, maar wel zuivel en eieren nuttigen.

Ook bestaat er een lacto-vegetariër. Dit betekent dat je wel melk drinkt, maar bijvoorbeeld geen eieren. En als laatste bestaat er nog de ovo-vegetariër. Je drinkt geen melk maar eet wel weer eieren. Deze vormen van een vegetariër komen echter veel minder vaak voor dan een ‘gewone’ vegetariër.

Algemeen gezien eet een vegetariër geen voedsel dat uit dode dieren verkregen is. Zoals vis, vlees en gevogelte. Als je het heel strikt speelt eet je ook geen dierlijk stremsel (zit in kaas) en gelatine (verkregen uit botten en zit in onder andere pudding). Dat maakt het wel moeilijk in de supermarkt. Ook bevatten sommige E-nummers dierlijke bestanddelen. 

Wat eet een veganist?

Een veganist eet net iets anders dan een vegetariër. Een veganist is strenger wanneer het gaat over, eten van dieren. Zij eten namelijk geen producten die afkomstig zijn van dieren. Zo eten ze bijvoorbeeld geen vlees en vis, net als de vegetariër. Maar, ze eten ook geen andere dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing. Een veganist eet dus absoluut geen kaas met kalfsstremsel of snoep waarin gelatine gebruikt is. Ook dragen veganisten geen kleding dat van dieren gemaakt is, zoals wol of leer.

Onder welke categorie vegetariër val jij?

Mensen die wel eieren eten maar geen zuivel gebruiken heten ‘ovo-vegetariërs’ en andersom (dus geen eieren en wel zuivel) noem je ‘lacto-vegetariers.’ Deze laatste vega-variant komt veel onder Hindoestanen voor.

Ovo-lacto-vegetariër

Om het helemaal ingewikkeld te maken heb je ook nog de ‘ovo-lacto-vegetariërs.’ Die eten zowel eieren als zuivel. Ik zie je denken: dat is dan toch een ‘gewone’ vegetariër? Ja, eigenlijk wel. Klinkt wel interessant: “ik ben ovo-lacto-vegetariër, kun je daar rekening mee houden als ik vrijdag kom eten?”

Pescotariër

Verder hebben we nog de pescotariërs. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.

Superstrenge veganisten

Veganisten (ook wel strikt-vegetariërs genoemd) eten niks afkomstig van dieren afkomt. Dus geen eieren en zuivel. Daar blijft het niet bij, ze gebruiken ook geen wol en leer. Je hebt ook superstrenge veganisten: de fruitariërs. Zij eten ook geen planten omdat die leven. Ze eten alleen delen van de plant die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden. Dan eet je dus vruchten, noten en zaden. Maar geen wortels en aardappels want daarmee belemmer je dat de plant verder groeit.

Flexitariër?

De parttime-vegetariërs, oftewel de flexitariërs, eten minder vlees doordat ze lijnen, om gezondheidsredenen of omdat ze het niet nodig vinden om elke dag vlees te eten. Daar zijn er steeds meer van in Nederland. Het kan ook zijn dat ze het moeilijk vinden 100 procent vegetariër te zijn of ze willen minder verantwoordelijk zijn voor stimuleren van de bio-industrie.

Het mag duidelijk zijn dat ieder zijn eigen voor- en tegenargumenten heeft bij de vraag in hoeverre je wel of geen dierlijke bestanddelen eet. Je ziet dat mensen verschillende voorkeuren en gezondheidsredenen hebben en zich bij verschillende eet- en leefstijlen goed voelen. Geloofsovertuigingen zijn ook mogelijk, zo eten moslims geen varkensvlees. Een interessante discussie die hoog kan oplaaien. Help je de bio-industrie nu echt als je geen vis en vlees eet? De een zal zeggen: “Nee, helpt toch niet. Ik eet vlees.” Een ander zegt: “Ja, het begint bij jezelf, wie weet volgen er meer!”

Share: