Wist je dat vetten ook vet belangrijk zijn voor je lichaam? Waar vet jarenlang in het verdomhoekje werd gestopt als ‘dikmaker’, wordt nu steeds duidelijker dat vetten een belangrijke rol spelen bij verschillende processen in het lichaam, onder andere de hormoonhuishouding.

Vetten, ze zijn essentieel!

Echter is het ene vet het andere vet niet. Waarom is olijfolie zo gezond, maar is het beter om verzadigd vet uit dierlijke producten niet teveel te eten? En hoe zit het nu met die omega vetzuren?

Laten we beginnen bij de onverzadigde vetzuren. Er zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit heeft te maken met de structuur die deze vetzuren op microscopisch niveau hebben. Goed om te weten is dat omega-9-vetzuren enkelvoudig onverzadigd zijn en niet essentieel. Dit betekent dat je lichaam omega-9-vetzuren zelf kan aanmaken en dat je deze omega-9 vetzuren dus niet noodzakelijk uit je voeding hoeft te halen, mits je in totaal voldoende vet eet.

Wist je dat avocado en olijfolie voornamelijk een bron van omega-9 vetzuren zijn? Hier zitten vrijwel geen omega-3 of -6 vetzuren in, terwijl veel mensen vaak onterecht denken van wel. Beiden zijn wel hele gezonde en goede bronnen van vet en ondersteunen een goede gezondheid van het hart en bloedvaten en een goede hormoonhuishouding.

Omega 3- en 6 vetzuren

Omega-3 en omega-6 zijn wel essentieel, dit betekent dat je deze vetzuren moet eten om ze binnen te krijgen. Je lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. Omega-6 vetzuren zitten in zeer voedingsmiddelen en krijg je met gemak genoeg binnen. Sterker nog, je krijgt er makkelijk teveel van binnen.

Bronnen van omega-6 vetzuren zijn: zonnebloemolie, arachideolie, sojaolie, maisolie en margarine/halvarine. Omega-6 zit ook in mindere mate in dierlijke producten zoals eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis.

Omega-3 vetzuren zitten ook voornamelijk in plantaardige producten, echter zitten de omega 3-vetzuren in veel mindere mate in de dagelijkse producten die veel mensen eten. Ook omega-3 vetzuren zijn essentieel en deze omega 3-vetzuren moeten in balans zijn met de omega-6 vetzuren. In een gemiddeld Westers voedingspatroon is dit vaak niet het geval.

Bronnen van omega-3 vetzuren zijn: lijnzaad en lijnzaadolie, walnoten en walnootolie, koolzaad/raapzaadolie, chiazaad, algen en algenolie, eieren en sommige vleessoorten. In vis zit ook omega-3, maar wist je dat vissen diezelfde omega-3 vetzuren weer uit algen halen?

De juiste balans

Omega-3 en omega-6 vetzuren moeten goed in balans zijn. Omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend en omega-6 vetzuren werken ontstekingsbevorderend. Dit is niets om van te schrikken, een ontsteking is voor je lichaam een impuls om op te ruimen en wondjes en kleine beschadigingen in het lichaam te herstellen. In kleine mate heb je ontstekingen in je lichaam dus nodig. Waar het echter misgaat, is dat verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren bij veel mensen helemaal uit balans is, waardoor ze teveel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren binnenkrijgen. De ideale 3-6 verhouding ligt ergens tussen de 1:1 tot 1:4. In een gemiddeld Westers voedingspatroon ligt deze verhouding ergens rond de 1:16 en in extreme gevallen zelfs 1:30.

Focus op omega-3 vetzuren en onbewerkt eten

Omega-6 vetzuren zitten veel in goedkope oliën, zoals zonnebloemolie en arachideolie. Dit zijn precies de oliën die veel aan bewerkte voedingsmiddelen en margarine/halvarine worden toegevoegd en dat is dan ook de voornaamste reden waarom veel mensen teveel omega-6 vetzuren binnenkrijgen.

Daarnaast is het goed om je focus te leggen op omega-3 vetzuren, want alle bronnen van omega-3 vetzuren bevatten ook omega-6 vetzuren, precies in de juiste verhouding die goed voor ons is!

In deel twee van deze serie wordt de ideale balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren en hoe je die balans kan bereiken verder uitgelegd. Hoe goed denk je dat jouw omega-3-6 balans is? En wat voor vetten staan er bij jou in de keuken?

Volgende week deel 2!


Supplementen met omega 3 in ons assortiment: