Vega(n) journey van Isabel | De Hippe Vegetariër

Written by Anna van Neerven

Isabel is naast eigenaresse van het platform De Hippe Vegetariër en founder van Green Food Lab ook de initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees. Zij deelt met ons haar journey naar een vegetarische lifestyle. En hoopt ook jou hiermee te inspireren. Niet alleen tijdens maar ook na de Nationale Week Zonder Vlees!

Vanaf welk moment besloot je om te kiezen voor een vegetarisch voedingspatroon?

Isabel: 'Ik ben vegetariër sinds m'n 9de. Dat was het eerste moment waarop ik me realiseerde dat de koe in de wei dezelfde koe was als op mijn bord, maar dan in 101 stukjes rulle gehakt. Ik besefte het me tijdens een spaghetti bolognese en heb sindsdien nooit meer vlees gegeten.'

Hoe reageerde je omgeving hierop? isabel boerdam

Isabel 'Mijn ouders waren in hun eigen studententijd vegetariër en zijn eigenlijk bij mijn geboorte weer vlees gaan eten. Toen ik aangaf vegetariër te willen worden, vonden mijn ouders dat dus prima, m'n moeder kookte met liefde voor mij iets anders. Dat was heel erg fijn! Mijn vrienden en familie zijn het gewend, ze weten niet anders, dus ook dat is geen probleem.'

Waar liep je tegenaan tijdens je journey?

Isabel: 'In mijn studententijd ging ik voor het eerst voor mezelf koken, toen merkte ik hoe lastig het was om gezond en gevarieerd te eten. Ik gooide overal kaas bij als smaakmaker en wist eigenlijk echt niet wat gezond was. Op dat moment ben ik me erin gaan verdiepen. Ik stond heel veel in de keuken gestaan en toen ging er een wereld voor me open. Sindsdien eet ik 'hip vegetarisch' zoals ik dat deel op mijn blog.'

Voor welke momenten ben je dankbaar?

Isabel: 'Ik ben heel erg dankbaar voor mijn hele vegetarische ontdekkingsreis. Dat ik op mijn 9de die beslissing nam, heeft vandaag de dag geleid tot mijn werk. Heel bijzonder. Ik ben dankbaar dat ik besloot De Hippe Vegetariër te starten, dat ik dat zo gedisciplineerd heb volgehouden waardoor het inmiddels uitgegroeid is tot een heel groot platform. Hier is een bedrijf uitgegroeid Green Food Lab, die nu de grootste minder vlees campagne van Nederland runt: de Nationale Week Zonder Vlees. Ik ben dankbaar dat ik me voor dat soort mooie projecten kan inzetten, samen met een te gek team!'

Hoe blijf je geïnspireerd?

Isabel: 'Ik haal veel inspiratie uit mijn netwerk. Ik spreek wekelijks met bedrijven en journalisten en krijg ik dagelijks vragen van mijn lezers, zij houden mij alert en kritisch. Ik vind het heel interessant om te zien wat er allemaal in food land gebeurt op vega gebied: van de supermarkt tot de producten en de restaurants. Er gebeurt veel!'

Welke boodschap wil je uitdragen naar jezelf, anderen en de wereld?

Isabel:'Ik geloof dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Ik wil mensen de vega keuken net zo laten waarderen als de vleeskeuken. Ik wil dat mensen inzien hoe fantastisch die vega keuken is en daardoor met gemak het vlees 2, 3, 4 dagen in de week laten staan. Op naar meer plantaardig in de toekomst!'

Wat zijn je tips voor mensen die over willen stappen naar een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon? 

Isabel: 'Wees niet bang voor het vleesvervangerschap, dat schap is de laatste jaren enorm uitgebreid. Er is voor ieder wat wils en er zitten zeker producten tussen die je superlekker zult vinden! Daarnaast is het handig om niet in de traditionele AGV te denken, maar je te laten inspireren door eenpansmaaltijden (curry, stoofschotel, ovenschotel) en de wereldkeuken. Daar leent vega zich perfect voor!'

Ben je benieuwd naar Isabel of wil je haar journey blijven volgen? Volg haar dan ook via Instagram: @dehippevegetarier.