Runder- of viscollageen

Written by Anna van Neerven

under of vis collageen

Viscollageen -  Rundercollageen: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten

Collageen is per definitie een dierlijk product. Je zult in plantaardige bronnen dus geen collageen aantreffen. 

Er zijn verschillende soorten collageen te verkrijgen die afkomstig zijn van verschillende dierlijke bronnen (denk aan runderen, varkens, kippen en vis).

Het collageen dat wordt verkregen uit de pezen, botten, huiden, bindweefsels en het kraakbeen van deze dieren bestaat uit verschillende collageen typen:

vinkje Huid bevat Type I en Type III
vinkje Pezen bevatten alleen type I
vinkje Kraakbeen bevat Type II

Afhankelijk van de oorsprong van de collageen bevat een collageen product dus bepaalde typen collageen. 

Twee veel gebruikte soorten zijn viscollageen en rundercollageen. In dit artikel gaan we de overeenkomsten en verschillen bespreken tussen deze twee soorten. 

koeien

De Productie van Rundercollageen

Rundercollageen wordt verkregen uit runderen en is de meest gebruikte bron voor collageen supplementen. 

Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken. Tijdens dit proces wordt deze gelatine kleiner gemaakt tijdens een proces dat hydrolisatie heet. 

Tijdens dit proces wordt het collageen behandeld met speciale enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Deze enzymen breken het collageen af tot collageen peptiden. 

Dit wordt ook wel gehydroliseerd collageen genoemd of collageen hydrolysaat. 

Het resultaat is een uiterste fijn poeder dat gemakkelijk oplost in drankjes, koud of warm. Dit in tegenstelling tot reguliere gelatine dat alleen oplost als het in aanraking komt met warme vloeistoffen. 

Hoe rundercollageen werkt 

Rundercollageen bestaat voornamelijk uit Type I en Type III collageen. Deze twee soorten collageen spelen een grote rol in de groei en het herstel van botten en de huid. 

Belangrijk bij de aanmaak van lichaamseigen collageen is vitamine C, daarnaast heeft het lichaam een voorraad aan aminozuren zoals glycine en proline nodig. 

Een van de voedingsbronnen die het rijkst is aan deze specifieke aminozuren is collageen!

Door collageen hydrolisaat te gebruiken voorzie je je lichaam dus van de juiste bouwstoffen om het herstel en aanmaak huid, haar, nagels, pezen en botten te verstevigen en ondersteunen.

Onderzoeken hebben onder anderen de volgende gezondheidsvoordelen vastgesteld bij het gebruik van rundercollageen:

vinkje Verbeterde gezondheid van het darmstelsel. Collageen is rijk aan glutamine. Dit aminozuur kan de symptomen van een lekkende darm tegengaan. Dit specifieke aminozuur is namelijk betrokken bij het herstel van de darmwand en kan kleine gaatjes in de darmwand repareren. (1)   
vinkje Beter herstel van intensieve sporttrainingen vanwege aanwezige aminozuren in collageen (2)
vinkje Collageen kan je spierkracht verbeteren. Collageen kan het gebruik van energiedeeltjes genaamd ATP in je lichaam efficiënter doen verlopen. Dit zorgt voor een verbeterde spierkracht. (3)
vinkje Verminderde gewrichtspijn. Rundercollageen kan de aanmaak van kraakbeen stimuleren (4). Kraakbeen is het weefsel dat een dempende functie heeft in gewrichten. Het vormt een kussentje tussen gewrichten en zorgt zo voor een soepel gewrichtsfunctie.

Naast de bovenstaande bevindingen zijn er verschillende onderzoeken die het aminozuur glycine en collageen hydrolisaat koppelen aan:

vinkje Stralende Huid (5) (6) (7)
vinkje Gezond en Glanzend Haar (8)
vinkje Sterke Nagels (9)
vinkje Minder Gewrichtspijn (10)(11) (12)
vinkje Vetvrije Massa (13)
vinkje Betere spijsvertering (14) (15)

We hebben nu de productiemethode van rundercollageen besproken en daarnaast ook de wetenschappelijke ondersteunde gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet. Maar hoe zit het dan met collageen die afkomstig is uit de zee? 

viscollageen

De Productie van Viscollageen

Van oudsher worden er al soepen en bouillons getrokken van visbeenderen door mensen uit verschillende traditionele culturen. 

Vooral in het tijdperk dat de mens nog een jager-verzamelaar was werden dieren van kop tot staart gegeten. De mensen maakte volledig gebruik van alles wat een gevangen zoogdier te bieden had, hetzelfde gold dus voor de visvangst. 

Onze Paleo-voorouders aten organen, kraakbeen, beenmerg én spiervlees. Dit betekent dat zij ook meer dierlijk collageen binnenkregen via hun dieet. 

Veel mensen houden het deze dagen bij een biefstukje, kipfiletje of een karbonade. Vleesconsumptie bestaat voornamelijk uit spiervlees dus. Ook bij de consumptie van vis is dit het geval. 

Een lekker stuk zalmfilet, kibbeling, kabeljauwfilet, paling. Veel mensen beschouwen het als delicatessen, maar dan wel zonder de graatjes en botjes!

Organen, bindweefsels en botjes worden bijna niet gegeten. Daarom worden er bijvoorbeeld capsules met levertraan gemaakt uit kabeljauwlever. Op deze manier krijgen mensen toch de waardevolle vetzuren binnen uit de lever van een vis. 

Hetzelfde geldt voor de huid, botjes en graatjes van vissen. Hier wordt viscollageen van gemaakt. 

Het productieproces is gelijk aan dat van rundercollageen. De delen van de vis die normaliter worden weggegooid, zoals de huiden, worden ook gehydrolyseerd door middel van de protease-enzymen.

Hoe viscollageen werkt

De werking van viscollageen is gelijk aan die van rundercollageen. Het ondersteunt de productie van lichaamseigen collageen door de cruciale bouwstoffen te leveren in de vorm van aminozuren. 

Vergeleken met rundercollageen bevat viscollageen voornamelijk Type I collageen. Daarnaast is viscollageen rijk aan hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels (16).

Er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van viscollageen en zij lieten de volgende resultaten zien:

vinkje Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht (17)
vinkje Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. 
vinkje Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken (18). Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren hiermee celveroudering tegengaan. 

Duidelijk is dus dat viscollageen een bewezen werkzaamheid kent. 

Daarnaast zijn er ook studies die aanstippen dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede (19).

Maar nu vraag je je wellicht af… Welke type collageen kun je het beste kiezen??

Rundercollageen versus Viscollageen: Welke kun je het beste nemen? 

Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel. 

Volgens sommige onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid. 

Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt. Dit is het belangrijkste aspect dat de opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van collageen bepaalt. 

Daarnaast is het vanzelfsprekend dat je, wanneer je bijvoorbeeld een vis- en schaaldierenallergie hebt, kiest voor de rundervariant van collageen hydrolysaat.

Beoordeling van kwaliteit

vinkje Collageenpoeder moet helder en nagenoeg smaakloos zijn wanneer opgelost in water
vinkje Mag geen vulstoffen of additieven bevatten
vinkje Zorg ervoor dat producten geen pesticiden, gras en hormoonvrij zijn
vinkje Zorg ervoor dat het product gehydrolyseerde collageenpeptiden bevat, omdat dit zorgt voor optimale absorptie en efficiënt gebruik door het lichaam

Het kiezen van de bron die het beste bij u past, komt neer op uw gezondheidsdoelen, of deze nu vooral gericht zijn op de gezondheid van de huid of alleen op de algemene gezondheid van het lichaam. Beide soorten collageen zijn geweldig in het verhogen van de dagelijkse eiwitinname. Let er bij de aankoop van collageen op dat alle etiketten worden gelezen om de optimale kwaliteit te beoordelen.